De huid is ons grootste orgaan. Een volwassen mens heeft maar liefst 2 vierkante meter huid met een gewicht van ongeveer 7 kilo. Je huid is in veel opzichten belangrijk. Het is het omhulsel van je lichaam en maakt je herkenbaar voor de mensen om je heen. Tegelijkertijd is je huid de eerste verdedigingslinie tegen schadelijke invloeden uit je omgeving. Denk aan o.a. virussen en bacteriën. De huid beschermt je tegen oververhitting, onderkoeling of uitdroging.
In de loop der jaren kunnen huidproblemen ontstaan. Wat te denken van cellulite (sinaasappelhuid) of striae (huidstriemen of zwangerschapsstrepen)? En littekens overgehouden aan acne of een huidbeschadiging?
Huidproblemen als je jong bent
Als je jong(er) bent kun je eveneens problemen hebben met je huid. Denk aan de hormonale veranderingen in de puberteit. Ze zorgen meestal voor een onzuivere huid of acne. De poriën raken gemakkelijk verstopt door overmatige talgproductie. Dat veroorzaakt puistjes en mee-eters. Die zorgen vervolgens voor ontstekingen in het weefsel eromheen.
Huidproblemen bij de ouder wordende huid
De huid begint vanaf het 30e levensjaar tekenen van veroudering te vertonen. In de loop van de jaren nemen de kenmerken van veroudering steeds verder toe. De huid wordt slapper en verliest haar elasticiteit. Daarnaast wordt er minder collageen aangemaakt, waardoor de huid verslapt. Er ontstaan rimpels en lijntjes, met name op het voorhoofd, rond de ogen en in de hals. De huid ziet er minder egaal uit doordat ouderdomsvlekjes en onregelmatigheden ontstaan.
Huidveroudering en de zon
Door overmatige blootstelling aan de zon zal de huid versneld verouderen. De zon is de grootste boosdoener als het gaat om huidveroudering. Zonlicht tast de elastine vezels en bindweefsels in de huid aan, waardoor eerder rimpels ontstaan. Zonlicht kan bovendien de aanmaak van pigment in de huidcellen verstoren, waardoor pigmentvlekklen ontstaan. Onder invloed van zonlicht zal het proces van huidveroudering vele malen sneller plaatsvinden. Het is een onomkeerbaar proces.