Serums vormen een goede aanvulling op het gebruik van een dag- en nachtcrème. Het is vergelijkbaar met het gebruiken van een conditioner naast een shampoo. Een serum is toe te passen als intensief verzorgingsproduct, bijvoorbeeld als kuur of tijdelijk ter versterking van een dag- of nachtcrème of onder een masker.
Het grote verschil tussen crèmes en serums is dat de laatsten veel meer actieve ingrediënten bevatten, de bestanddelen die inwerken op je huidprobleem. Rimpels, huidverslapping, een gebrek aan hydratatie, een vale teint, pigment- of ouderdomsvlekjes. Hoe meer actieve stoffen je verouderingssymptomen behandelen, hoe sneller je verjongende resultaten zal boeken.
Volgens de regels van de kunst gebruik je een serum het hele jaar door of in een kuurvorm. Bijvoorbeeld een paar maanden in de lente of na de zomer, wanneer je huid een opkikker kan gebruiken. Je brengt het product aan op je gezicht en hals, ná je reiniging en vóór je dag- of nachtcrème.
Maar voldoet alleen een crème dan niet?
Het is maar wat je onder ‘voldoen’ verstaat. Zonder voedingssupplementen kan je ook gezond leven, maar soms kan een extra portie vitaminen best goed zijn. Hetzelfde geldt voor serums en verzorgende crèmes. Je dag- en nachtcrème doen nog steeds prima hun werk, ze gaan niet plotseling minder verzorgen omdat er ook serums op de markt zijn. Maar wanneer je merkt dat de conditie van je huid toch nog voor verbetering vatbaar is, dan loont het de moeite om een serum te proberen.
Het is niet slecht voor de huid om geen serum te gebruiken, maar je verzorging is in dat geval minder efficiënt. Dankzij de speciale formule van een serum kunnen actieve bestanddelen sneller in de huid dringen. Een serum opent immers als het ware de deur voor de actieve stoffen, terwijl een crème de huid omhult met een sluier die de huid weer sluit, zodat de actieve stoffen worden vastgehouden.
Mag je een serum ook zonder crème gebruiken?
Als een serum toch tjokvol actieve ingrediënten zit en huidveroudering veel krachtiger aanpakt dan een dag- of nachtcrème, waarom zou je dan nog een crème smeren? Het antwoord is simpel. Ook al zijn serums krachtiger dan crèmes, ze kunnen een crème niet volledig vervangen omdat ze minder comfortabel zijn. Opdat ze zo’n hoge concentratie aan actieve stoffen zouden kunnen bevatten, moet de textuur van serums licht en doordringbaar zijn. Die lichte textuur heeft dus een nadeel: nadat je je gezicht ermee hebt ingesmeerd, voelt je huid lichtjes gespannen en zelfs onbeschermd aan. Hierdoor grijp je bijna automatisch naar een crème die je huid weer een aangenaam, ontspannen en beschermd gevoel bezorgt.
Vanaf welke leeftijd mag je een serum gebruiken?
De hamvraag is niet ‘Vanaf wanneer smeer ik?’, maar wel ‘Wat smeer ik?’, want serums zijn een aanvulling op je dagelijkse verzorging en zijn er dus voor vrouwen uit alle leeftijdsgroepen. Voor vrouwen die nog geen rimpels hebben maar hun huid willen hydrateren, voor vrouwen met beginnende rimpels, voor de rijpere huid, voor de zonbeschadigde huid, enzovoort. Overleg met je schoonheidsspecialist of huidtherapeut wat voor jou de beste optie zou zijn.
Laat een bericht achter