Iedereen weet wel zo ongeveer dat vezels belangrijk zijn voor een gezond voedingspatroon. Maar wat zijn vezels nu eigenlijk? Hoeveel moet je ervan eten en welke voedingsproducten bevatten vezels?
Wat zijn vezels?
Voedingsvezels zijn plantaardige bestanddelen die niet of beperkt door het lichaam verteerd worden. Ze komen voor in alle plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, granen en peulvruchten. Voedingsvezels zijn belangrijk voor de werking van maag en darmen.
Niet alle vezels zijn hetzelfde. Er zijn verschillende manieren om ze onder te verdelen. De verschillende vezels hebben verschillende effecten op de gezondheid. In het algemeen wordt wel gezegd dat vezels het risico op bepaalde ziekten (zoals hartziekten, diabetes en obstipatie) verminderen.
Zo voeg je meer vezels aan je voeding toe
Dit kun je doen om aan je dagelijkse hoeveelheid vezels te komen:
- Ga voor volkorenproducten. Vervang witbrood door bruin brood (volkoren brood, meergranenbrood), en witte rijst door bruine of zilvervliesrijst. En houd je van pasta, ga dan eens op zoek naar volkorenpasta (niet alleen gezond, maar wel zo lekker).
- Eet voldoende fruit en groenten (dit advies blijft terugkeren)
- Ga voor een granenontbijtje (muesli, zemelen)
- Ga voor fruit in plaats van vruchtensappen
- Las peulvruchten in je dieet in (doperwten, peultjes, linzen, tuinbonen en sperziebonen, om maar een paar voorbeelden te geven)
Laat een bericht achter